Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus roma programja Kőbányán
  • Aktuális
  • Galéria/Videók
Admin
2021. szeptember 10.

Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus roma programja Kőbányán

A cigánypasztorációs programok sorában szeptember 9-én, szintén a Hungexpón, elhangzott az erre az alkalomra komponált Le Devleske (Istennek) című lovári nyelvű mise. A délutáni cigánypasztorációs fakultáción az előadók bemutatták az egyházi fenntartású tanodák, közösségi házak és roma szakkollégiumok munkáját. A cigánypasztorációs programra az ország minden pontjáról érkeztek vendégek.

A fakultáció után a kőbányai Szent László-templomban tartották a cigány közösségek találkozóját. A találkozót Székely János a Szombathelyi egyházmegye püspöke, korábban esztergom-budapesti segédpüspök celebrálta, majd köszöntőt mondott Farkas Félix Nemzetiségi Szószoló. A misén felolvasott Antal István, a Kopp Mária Intézet Társadalmi Csoportok Kutatóközpontjának vezetője is.

A misén lovári/cigány nyelven hangzott el imádságot a jelenlévők együtt mondták el. A pillanatot tovább emelte a csodálatos autentikus cigány zene hangszereivel komponált dicsőítő énekek, amelyek egyben még emlékezetesebbé tették a pillanatot. Az eseményről készített képeket, lentebb tekinthetik meg.