Megrendezték a KirályFesztet a Királydombon szeptember 11-én és 12-én
  • Aktuális
  • Galéria/Videók
  • Szabadidő
Admin
2021. szeptember 16.

Megrendezték a KirályFesztet a Királydombon szeptember 11-én és 12-én

A Magyar Patrióták Közössége javaslatára nemzeti emlékhellyé nyilvánított Királydomb tetején állt a középkori rákosmezei országgyűléseken a király sátra, amelynek eszmei rekonstrukcióját magára vállalta az egyesület. A Kárpát-medence legnagyobb középkori sátra a szeptember 11-12-én megrendezett KirályFeszt egyik fő látványossága volt.

Az eseményre Dr. Pap Sándor, Budapest 9. számú országgyűlési egyéni választókerület elnöke, Kőbánya önkormányzati képviselője, valamint gazdasági és fejlesztési tanácsnoka is kilátogatott.

2020-ban az országgyűlés a Patrióták javaslatára nemzeti emlékhellyé nyilvánította a Királydombot, a középkori rákosmezei országgyűlések helyszínét, ahol királlyá választották Mátyás királyt, ahonnan a magyar vitézek hadba vonultak, és ahol egy ország mondta ki, hogy soha többé nem kér idegen uralkodót. A KirályFeszt célja, hogy újra visszahozza a köztudatba azt a helyszínt, ahol az ősök az ország sorsáról döntöttek.

Középkori krónikák és évkönyvek metszeteinek segítségével, tudományos szakemberek bevonásával sikerült újból megtervezni azt a királyi sátrat, amely a hagyomány szerint a történelmi Rákosmező legmagasabb pontján állt. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával megépült sátor a középkorban használt építmények eszmei rekonstrukciója, amely 10 méteres magasságával és közel 80 négyzetméteres alapterületével jelenleg a legnagyobb középkori hagyományőrző sátor a Kárpát-medencében.

A rákosmezei Királydomb nemzeti emlékhellyé nyilvánításával nem ért véget a Patrióták feladata: céljuk, hogy a középkori magyar országgyűlések színhelyét újra visszahozzák a köztudatba. Ezt a törekvést szolgálja a KirályFeszt, amely egy kétnapos zenés-hagyományőrző, középkort idéző forgatag amit Királydombon rendeztek meg. A királyi sátor a szeptember 11-12-i hétvégén a kétnapos fesztivál egyik legnagyobb látványossága volt.

A KirályFeszt-en Agócs Gergely, a Cimbaliband, a Hollóének Hungarica, Pál István „Szalonna” és a Fonó zenekar, valamint Szalóki Ági és zenekara, a Tabulatúra és Waszlavik Gazember László lépett fel. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásából megvalósuló rendezvény ingyenesen látogatható eseményként zajlott le.

Forrás és további információ: patriotak.hu